Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΚΛΟΥ – ΠΕΝΘΕΙ Η ΕΠΣΑΝΑ



Φτωχότερη ποδοσφαιρικά έμεινε η Ανατολική Αττική μετά τον ξαφνικό θάνατο του 67χρονου επιχειρηματία και μηχανικού πλοίων Μιχάλη Τσίκλου. Η ψυχή του Ολυμπιακού Λαυρίου και «αιμοδότης» πολλών σωματείων της περιοχής, δεν βρίσκεται πια μεταξύ μας!
Αιφνιδιαστικά χθες το μεσημέρι Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016, ο Τσίκλος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Υγεία» τις τελευταίες ημέρες, μπήκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας και το βράδυ (περί τις 9 μ.μ.) έσβησε από πνευμονικό οίδημα…
Η είδηση κυκλοφόρησε άμεσα από συγγενείς και φίλους, και η θλίψη κάλυψε τα πρόσωπα όλων όσων το άκουγαν. Βαρύ πένθος για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που έχασε έναν από τους πιο φανατικούς φίλους του. Το ήθος και η αξιοπρέπειά του σημάδεψαν -μέχρι την τελευταία ώρα της ζωής του- τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της περιοχής. Προσέφερε πολλά και μάλιστα αφιλοκερδώς, τόσο στον τόπο του όσο και στην πατρίδα ως επιτυχημένος επιχειρηματίας που ήταν. Στο ποδόσφαιρο, δεν βοήθησε μόνο τον Ολυμπιακό Λαυρίου (που ήταν ουσιαστικά δικό του δημιούργημα τα τελευταία 18 χρόνια), αλλά και όλες τις ομάδες που του ζήτησαν την συνδρομή του.
Ο Μιχάλης Τσίκλος άφησε πίσω την αγαπημένη του σύζυγο Δήμητρα, την κόρη του Ειρήνη και τ’ αδέλφια του Παναγιώτη (Τάκη) και Βάσω.
Τα «Νέα της ΕΠΣΑΝΑ» και ο Θοδωρής Κοτσώνης εκφράζουν τα θερμότερα συλλυπητήριά τους στους οικείους του εκλεκτού φίλου και αξέχαστου αθλητικού παράγοντα Μιχάλη Τσίκλου, που έφυγε πολύ νωρίς και αδόκητα από κοντά μας.
Η κηδεία του Μιχ. Τσίκλου θα γίνει την Παρασκευή το απόγευμα στο Λαύριο.

Το βιογραφικό του Μιχάλη Τσίκλου
Οι ρίζες της οικογένειας Τσίκλου προέρχονται από το χωριό Πιοντές της Λακωνικής Μάνης. Ο αρχηγός της οικογένειας, Μιχάλης Τσίκλος, παππούς και συνονόματος του αποβιώσαντος, γεννήθηκε στο Λαύριο, όπου κι έζησε όλη τη ζωή του. Κράτησε όμως ζωντανή την επαφή με τις ρίζες του, καθώς επισκεπτόταν τη Μάνη πολύ συχνά. Εργαζόταν ως μεταλλωρύχος στα ορυχεία του Λαυρίου. Αγαπούσε πολύ τη ζωή στη φύση και ήταν φανατικός κυνηγός. Επρόκειτο για έναν άνθρωπο έντιμο, εργατικό και καλό οικογενειάρχη.
Παντρεύτηκε τη συμπατριώτισσά του Βασιλική Βροτσάκου, μια γυναίκα δυναμική και άξια, που αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο επάνω στον οποίο στηριζόταν η οικογένεια. Το ζευγάρι απέκτησε έξι παιδιά, ανάμεσά τους και τον Γρηγόρη, πατέρα του αείμνηστου Μιχάλη.
Ο Γρηγόρης Τσίκλος γεννήθηκε το 1926 στη Μάνη. Παιδάκι ακόμη, ήλθε με τους δικούς του στο Λαύριο. Άτομο συνειδητοποιημένο και πολιτικοποιημένος από τα μικρά του χρόνια, ο Γρηγόρης συμμετείχε στο ΕΑΜ και ήταν πρωτοστάτης στις απεργιακές κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων. Πιστός και αφοσιωμένος στις ιδέες και τα ιδανικά του, δεν συζήτησε καν να προδώσει τους συναδέλφους του στους Γάλλους, οι οποίοι τότε εξουσίαζαν την εξόρυξη του μεταλλεύματος. Διακρινόταν πάντα για το ήθος, την εντιμότητα και την εργατικότητά του.
Στην προσωπική του ζωή παντρεύτηκε την Ειρήνη Καρατζή, γεννημένη στο Λαύριο, με καταγωγή από το χωριό Βάτικα Λακωνίας.  Η Ειρήνη υπήρξε τέλεια νοικοκυρά, αφοσιωμένη σύζυγος και υποδειγματική μητέρα και κράτησε την οικογένεια ενωμένη με δεσμούς αγάπης και αφοσίωσης. Ο Γρηγόρης και η Ειρήνη απέκτησαν τρία παιδιά: Τον αποβιώσαντα Μιχάλη, την Βασιλική και τον Παναγιώτη.
Ο Μιχάλης Τσίκλος γεννήθηκε το 1949 στο Λαύριο, όπου παρακολούθησε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Παρά το γεγονός ότι επιθυμούσε να γίνει φιλόλογος, λόγω έλλειψης χρημάτων, υποχρεώθηκε να θυσιάσει το όνειρό του. Πήγε λοιπόν «εσωτερικός» στη Δημόσια Σχολή Ασπροπύργου, όπου απέκτησε την ειδικότητα του Μηχανικού Πλοίων. Μετά την αποφοίτησή του από την σχολή, μπήκε αμέσως στα βαπόρια για να κάνει την πρακτική του. Χάρη στην εργατικότητα και την αφοσίωση στο αντικείμενό του, σε ηλικία μόλις 23 ετών ήταν δεύτερος μηχανικός. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό επί 32 μήνες και στη συνέχεια επέστρεψε στα βαπόρια. Το 1979 έγινε πρώτος μηχανικός. Την επόμενη χρονιά, το 1980, προσελήφθη ως αρχιμηχανικός γραφείου στην εταιρία ΤΣΑΚΟΣ, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1993.
Το 1991 πήγε για επισκευή πλοίου στη Ρουμανία, στο ναυπηγείο Magalieship. Εκεί ήλθε σε επαφή με επιχειρηματίες, οι οποίοι του πρότειναν να αναλάβει την αντιπροσωπεία του ναυπηγείου. Ο Μιχάλης μετέφερε την πληροφορία αυτή στην εταιρία ΤΣΑΚΟΣ και δύο χρόνια μετά, το 1993, υπέβαλε την παραίτησή του.
Το έτος αυτό αποτέλεσε την αφετηρία για μια επιτυχημένη πορεία και μια πλούσια δραστηριότητα στον επιχειρηματικό χώρο. Δημιούργησε την εταιρία DAMON GROUP, την πρώτη του επιχείρηση στη Ρουμανία, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την αντιπροσωπεία του ναυπηγείου. Στη συνέχεια ίδρυσε γραφείο αντιπροσωπείας πλοιοκτητών και τροφοδοσίας πλοίων στη Ρουμανία. Το 1995 προχώρησε στην αγορά των μετοχών της ρουμανικής κρατικής εταιρίας CORAL S.A., μιας αλυσίδας η οποία περιελάμβανε καφετέριες, restaurants και super markets. Απέκτησε το 51% και την διαχείριση.
Την ίδια χρονιά γίνεται συν-πλοιοκτήτης σε τρία ακόμη βαπόρια και ιδρύει την εταιρία CATOPACKING MANAGEMENT. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του στο χώρο των επιχειρήσεων, αγοράζει το 1996 ένα πλοίο -100% δικό του- και το προσαρτά στην παραπάνω εταιρία. Ένα χρόνο μετά, το 1997, εγκαταλείπει το ναυπηγείο γιατί η Ρουμανική κυβέρνηση το πούλησε στην Κορέα και αγοράζει τις υπόλοιπες μετοχές της CORAL S.A.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με Ρουμάνο ιδιοκτήτη άλλου ναυπηγείου, το MEDIA SHIPYARD, μπαίνει στο Board of Directors (Διεύθυνση). Χάρη στην πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία του, δεκαπλασιάζει τα έσοδα μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να επισκευάζονται εκεί γύρω στα 35 ελληνικά πλοία ετησίως.
Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο ναυτιλιακό χώρο, ιδρύει το 1999 εργοστάσια ξυλουργίας και κατασκευής επίπλων στην πόλη Magalia της Ρουμανίας. Από το ίδιο έτος κάνει επενδύσεις στα καταστήματα που είχε αγοράσει, δημιουργώντας σύγχρονα super market καθώς και μία μονάδα παρασκευής και συσκευασίας άρτου με τεχνίτες από την Ελλάδα.
Το 2003 ιδρύει κατάστημα restaurant-club και cafeteria, με το όνομα «ΛΑΥΡΙΟΝ», το οποίο άλλαξε την μορφή της πόλης. Απασχολεί συνολικά στις επιχειρήσεις του 15 άτομα, Έλληνες και Ρουμάνους.
Στην προσωπική του ζωή, ο Μιχάλης Τσίκλος παντρεύτηκε την Δήμητρα Μητσάκου, με ρίζες από τον Πύργο Δυρού, οικονομολόγο. Η Δήμητρα είναι κόρη αστυνομικού, ενώ η γιαγιά της ήταν δασκάλα στον Πύργο Δυρού. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη, πτυχιούχο του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στον ελεύθερο χρόνο του ο Μιχάλης ασχολείται με τον αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο, που υπερ-αγάπησε. Επίσης, του άρεσε να ψέλνει στην εκκλησία.
Συμβούλευε τους Έλληνες επιχειρηματίες να εργάζονται με συνέπεια και λογική και να αποφεύγουν τα ρίσκα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money