Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Στο πλαίσιο των προγραμματικών θέσεων της «Ενωτικής Κίνησης», ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΕΠΣΑΝΑ, παρατίθεται η ενότητα «Διαιτητές και Καθήκοντα», που αφορά την στάση των διαιτητών του αθλήματος στην διάρκεια των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις αρχές και αντιλήψεις που θα επιδιώξει η νέα διοίκηση:
«Ο διαιτητής οφείλει να αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι –με την ευρύτερη έννοια της λέξης- έναντι του οποίου έχει καθήκον να τηρεί τους κανόνες παιδιάς του.

Μεταξύ των βασικών υποχρεώσεων του διαιτητή, είναι να επιβλέπει την ομαλή αγωνιστική ροή του παιχνιδιού, ώστε αυτό να εξελίσσεται κανονικά (π.χ. χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις) και να παραμένει μέχρι τέλους η αναμέτρηση όσο γίνεται πιο ελκυστική από πλευράς ποιότητος και ενδιαφέροντος.

Ο διαιτητής πρέπει:
Α) Να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε με πολλή προπόνηση να βρίσκεται σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Να είναι ικανός να παρακολουθεί τον ρυθμό του παιχνιδιού. Όσον αφορά την πνευματική του κατάσταση, πρέπει να παρακολουθεί άγρυπνα όλες τις φάσεις του αγώνα από το πιο κατάλληλο σημείο του γηπέδου και να παίρνει τις πιο σωστές αποφάσεις.
Β) Δεν πρέπει να φοβάται τις δύσκολες αποφάσεις. Να είναι δίκαιος και σταθερός, να αντιστέκεται σε κάθε διαμαρτυρία που προσβάλλει το άθλημα, τόσο εκ μέρους παικτών όσο και θεατών.
Γ) Να είναι πάντοτε τίμιος και τελείως αμερόληπτος, ανεξάρτητα από τις ομάδες, την περιοχή προέλευσης, τους παίκτες ή επισήμους των ομάδων που εμπλέκονται στον αγώνα.
Δ) Να αρνείται να διαιτητεύσει ένα αγώνα, όταν δεν είναι έτοιμος να το πράξει, λόγω ασθένειας, τραυματισμού ή άλλη (π.χ. οικογενειακοί λόγοι) αιτία».
                                                          Επιμέλεια: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΚΙΡΤΖΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money