Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!


Ντίνος Χασάπης
ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

O καθηγητής Πανεπιστημίου, παλιός διεθνής βολλεϋμπωλίστας και σήμερα πρόεδρος του Πρωτέα Παλαιάς Φωκαίας Ντίνος Χασάπης, μας κοινοποίησε ανοικτή επιστολή του, σχετικά με το παρασκήνιο που υπήρξε μεταξύ παραγόντων του Πρωτέα και του γειτονικού Σαρωνικού Αναβύσσου, πριν από την συνάντηση των δύο ομάδων, που διεξήχθη στην Π. Φώκαια την περασμένη εβδομάδα, κι έληξε με νίκη 2-1 του Πρωτέα.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Χασάπη (με την οποία συμφωνούμε απόλυτα κι εμείς), οι πρωταγωνιστές στο ωραίο άθλημα του ποδοσφαίρου, είναι οι ποδοσφαιριστές και όχι οι παράγοντες. Όσοι επιδιώκουν, λοιπόν, να «διαμορφώσουν κλίμα» και προσπαθούν για «συναινετικά αποτελέσματα» δείχνουν άσχημα παραδείγματα στη νέα γενιά. Το πλήρες κείμενο της επιστολής ακολουθεί:

«Θέλω να επισημάνω με αφορμή το τοπικό ντέρμπυ Πρωτέα-Σαρωνικού, για το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας, μερικά σχόλια που πιστεύω ενδιαφέρουν όλους εκείνους που τους αρέσει το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός. Παρακολουθήσαμε ένα τοπικό ντέρμπυ, κλασσικό για την περιοχή μας. Και οι δύο ομάδες έχουν πολύχρονη παρουσία στα τοπικά πρωταθλήματα. Και οι δύο ομάδες αποτελούνται πλέον από ποδοσφαιριστές, που στην πλειοψηφία τους είναι ντόπιοι. Και οι δύο ομάδες έχουν αγωνιστικές φιλοδοξίες για διάκριση! Όπως έχει εξελιχθεί το πρωτάθλημα, ο μεν Σαρωνικός μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε άνοδο, ο δε Πρωτέας -μετά την κρίση που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια- έφθασε κι αυτός στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, με αμυδρές –ίσως- και αυτός, ελπίδες ανόδου.

Αυτά είναι τα πραγματικά και αναμφισβήτητα δεδομένα. Σε αυτή την πραγματικότητα πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές. Οι διοικήσεις των δύο ομάδων, μόνο υποστηρικτικό και βοηθητικό ρόλο έχουν, οι δε φίλαθλοι μόνο ενισχυτικό. Εδώ, κάποιοι μπέρδεψαν τους ρόλους. Συγκεκριμένα, επώνυμοι παράγοντες των διοικήσεων, κι από τις δύο ομάδες, προσπάθησαν να διαμορφώσουν ένα κλίμα λανθασμένης συναίνεσης ώστε να αλλοιωθεί  η αγωνιστική προσπάθεια των παικτών (και των δύο ομάδων) και να βοηθηθεί η ομάδα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ανόδου. Ήθελαν οι παίκτες του Πρωτέα, να πεισθούν ότι δεν έπρεπε να διεκδικήσουν τη νίκη! Οι δε του Σαρωνικού, να προσπαθήσουν λιγότερο γι’ αυτήν!

Δεν θέλω να επεκταθώ στην περιγραφή των προσπαθειών, για επιτυχία της «συναίνεσης». Είμαι σίγουρος, ότι νηφάλια σκεπτόμενοι, όλοι αυτοί θα έχουν μετανιώσει… Αυτό το κλίμα, όμως, ευνόησε τον φανατισμό που έτσι κι αλλιώς δημιουργείται σε τοπικά ντέρμπυ. Με αποτέλεσμα τα απαράδεκτα φαινόμενα ολίγων –ευτυχώς- «φιλάθλων» και των δύο ομάδων. Την χειρότερη όμως εικόνα έδειξαν μερικοί επώνυμοι παράγοντες, οι οποίοι μέσα στην δικαιολογημένη πικρία τους, ξέφυγαν σε εκφράσεις που δύσκολα θα επαναλάβουν ακόμη και οι ίδιοι. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, καθώς και εκείνοι που συμφώνησαν με αυτή την λογική, εάν εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έπραξαν σωστά, πρέπει -κατά την άποψή μου- να παραιτηθούν από τις θέσεις τους στα διοικητικά συμβούλια και να απομακρυνθούν από τους χώρους του αθλητισμού...

Έχω παρουσία στους αγωνιστικούς χώρους από 13 ετών! 15 χρόνια σαν αθλητής και μετά, μέχρι σήμερα, σαν παράγοντας. Τους διαβεβαιώνω ότι κάνουν εγκληματικό λάθος και είναι επικίνδυνοι για τα νέα παιδιά και γενικά τους αθλητές. Προσωπικά, δεν θα επιτρέψω στους γιούς μου, που είναι σε καθημερινή επαφή με τους φίλους τους από την Ανάβυσσο, να ακούσουν το παραμικρό σχόλιο για πιθανή διαπλοκή του πατέρα τους, σε οτιδήποτε νοθεύει τον υγιή αθλητισμό.

Βλέπω στον Σαρωνικό, τους συμμαθητές και φίλους των παιδιών μου: Τον Λεζάκη, τον Ζαλούμη, τον Ζέκη, τον Κωνσταντέλλο, τον Γιώργο Τζιβίλογλου (αδελφό του Ευτύχη). Χαίρομαι για την προσπάθειά τους, καθώς και όλων των συμπαικτών τους! Είμαι δε σίγουρος ότι καταδικάζουν και κοροϊδεύουν τέτοιες «συναινέσεις». Ανάλογα, καταδικάζουν και από τον Πρωτέα ο Μαραγκός, ο Τζουλιάνο, ο Σωτήρης Μακροδημήτρης, ο Χάρης και όλοι οι υπόλοιποι αθλητές. Αναρωτιέμαι εάν είναι δυνατόν να τους προδώσω! Είναι δυνατόν να δίνουμε τέτοια παραδείγματα στη νέα γενιά; Είναι δυνατόν να ελπίζουμε ότι θα κάνουμε, με τέτοια συμπεριφορά, αθλητισμό; Λέω σαφώς ΟΧΙ και πιστεύω ότι εκφράζω την συντριπτική πλειοψηφία Αναβυσσιωτών και Φωκιανών, φιλάθλων και μη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money