Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΕΠΟ – ΚΟΝΤΟΝΗΣ: ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ»



Ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής έδειξε ανυποχώρητος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, παρά τις διαφορετικές θέσεις που εξέφρασαν επί πολλών άρθρων του, τόσο η ΕΠΟ όσο και οι διεθνείς Ομοσπονδίες (FIFA και UEFA). Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προστέθηκε ένα ακόμη άρθρο που προβλέπει την κατάργηση του άρθρου 29 του αθλητικού νόμου του 2006, που αφορά το «αυτοδιοίκητο» της ΕΠΟ και την διάκριση της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας από όλες οι υπόλοιπες αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντονής υποστήριξε: «Το νομοσχέδιο, όπως γνωρίζετε το δώσαμε στη δημοσιότητα μόλις το συντάξαμε και το παρουσιάσαμε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες και προέκυψαν μέσα από την δημόσια διαβούλευση. Από τις παρατηρήσεις που έγιναν από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, έχει προστεθεί ένα άρθρο: «Καταργείται το άρθρο 29 παρ. 12 του νόμου 3479», κι έτσι η ακροτελεύτεια διάταξη έχει πάρει τον αριθμό 16.
Έγινε τεράστια προσπάθεια από το νομικό επιτελείο της ΓΓΑ, χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να δώσει η κυβέρνηση μια άμεση απάντηση σ’ ένα τσουνάμι βίας που αντιμετωπίσαμε τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύουμε ότι αυτά, τα πρώτα μέτρα, απαντάνε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Διότι έχετε αντιληφθεί ότι τα ζητήματα της βίας, εξαπλώνονται με ένα τρόπο θα έλεγα παράλογο αλλά υπαρκτό, σε αθλήματα τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν προβλήματα, εξαπλώνονται και σε παιδικά πρωταθλήματα!
Το νομοσχέδιο βάζει ξανά σε ράγες τις ευθύνες του κράτους, της πολιτείας και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και η Βουλή, είναι οι μόνοι νομιμοποιημένοι φορείς από τον ελληνικό λαό και δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε τις αρμοδιότητες του κράτους. Το άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι το Κράτος παίζει ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού. Αυτόν το ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί! Από την στιγμή που θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση είναι υπόλογη για ό,τι κάνει. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη. Γι’ αυτό μας ψήφισε ο λαός και γι’ αυτό η Βουλή μάς έδωσε την εμπιστοσύνη της».

Δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ
Με αφορμή την συνέντευξη Τύπου του κ. Κοντονή, στην οποία ξεκαθάρισε ότι ουσιαστικά θα καταργήσει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γιώργος Γκιρτζίκης, τονίζοντας: «Παρακολουθούμε τις πολλές συνεντεύξεις, τις πολλές τοποθετήσεις και αναμένουμε. Η δική μας θέση είναι γνωστή και έχει κατατεθεί γραπτώς στην αθλητική ηγεσία. Είπαμε να κρατήσουμε σοβαρή στάση. Οι δικές μας θέσεις είναι γραπτές. Η ΕΠΟ έχει υπογράψει διεθνή σύμβαση με FIFA και UEFA και πρέπει να την τηρήσει. Σε όλο τον κόσμο, όσοι θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο εκτός των συνόρων τους, αυτό κάνουν. Βρισκόμαστε σε μια ρευστή περίοδο. Ούτως ή άλλως ο κ. υφυπουργός έχει δώσει ένα χρονικό όριο ως τις 30 Απριλίου και ως τότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να αλλάξει».
Άλλοι παράγοντες της ΕΠΟ «ανέβασαν» τους τόνους, λέγοντας ότι η UEFA απορρίπτει το σχέδιο νόμου σχεδόν στο σύνολό του, καθώς είναι πρακτικώς αδύνατο να δεχθεί να συζητήσει ένα καινούργιο σχέδιο, στο οποίο έχει προστεθεί ακόμη ένα άρθρο, που καταργεί απολύτως το αυτοδιοίκητο.

Η άποψη των ΠΑΕ
Μέσω κύκλων, οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης, σχολίασαν την πρόθεση του Στ. Κοντονή να καταργήσει το αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις. Θέση στο θέμα πήρε και η ΠΑΕ Ατρόμητος, με δηλώσεις του πρόεδρου της Γιώργου Σπανού.
Στον Ολυμπιακό, θεωρούν ότι ο κ. Κοντονής δεν είναι αρμόδιος να πάρει απόφαση για πιθανό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην περίπτωση της Αγγλίας, επί Θάτσερ, την απόφαση για τον αποκλεισμό των συλλόγων, την πήρε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας και όχι η πολιτική ηγεσία.
Στον ΠΑΟΚ υπογραμμίζουν: «Το ιδανικό θα ήταν να μη φτάσουμε σε ρήξη αλλά σε κατανόηση από την UEFA του πραγματικού μεγέθους της διάβρωσης που έχει υποστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από την κατηγορούμενη εγκληματική οργάνωση».
Οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού τάσσονται υπέρ οποιασδήποτε προσπάθειας της Πολιτείας, προκειμένου να εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και να απομακρυνθούν από αυτό όσοι το έχουν ζημιώσει.
Στον Αστέρα Τρίπολης αναφέρουν: «Μακάρι να μην χρειασθεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά είναι δεδομένο ότι θα στηρίξουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Κι όποιος αντέξει»...
Από τον Ατρόμητο, ο Γιώργος Σπανός τόνισε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει υφυπουργός που θα βάλει την υπογραφή του σε χαρτί, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των ομάδων μας από την Ευρώπη και πάνω απ' όλα της Εθνικής μας ομάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις. Στο τέλος θα βρεθεί κοινό έδαφος και όλα θα πάνε καλά»!

Η θέση της Ομοσπονδίας
Την άποψή της για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που στοχεύει στην καταπολέμηση της βίας και της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, γνωστοποίησε η ΕΠΟ μέσω επιστολής στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, πριν ο τελευταίος δώσει την συνέντευξη Τύπου.
Μεταξύ άλλων, η ΕΠΟ αναφέρει στην επιστολή της: «Πρώτη φορά στα χρονικά, εμφανίζεται ως αιτιολογική έκθεση νόμου, ένας βαριά προσβλητικός μονόλογος, που στρέφεται κατά της Ομοσπονδίας, που υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι από τους βασικούς συνομιλητές του κ. υπουργού στην εξέταση των θεμάτων που “διαχειρίζεται” ο νόμος.
Όμως η αιτιολογική έκθεση του νόμου, δεν αφήνει περιθώρια σοβαρής συζήτησης ή συμμετοχής της Ομοσπονδίας σ’ αυτήν, αφού φέρεται να υιοθετεί μία ακραία και στρεβλή εικόνα καχυποψίας και συκοφάντησης, που αναπαράγεται για συγκεκριμένους λόγους από μερίδα των ΜΜΕ, και πάνω στην στρεβλή αυτή βάση θεμελιώνει ο συντάκτης του νόμου τα ερείσματα, που του χορηγούν το δικαίωμα να χτίσει όλο το “οικοδόμημα” του νόμου.
Η Ομοσπονδία σε τόσο σημαντικά θέματα, όπως η αντιμετώπιση της βίας στο ποδόσφαιρο, επιθυμεί να είναι επίσημος συνομιλητής του υφυπουργείου Αθλητισμού και όχι να μαθαίνει τις αποφάσεις του με τα σχέδια νόμων που δημοσιεύονται -όπως τώρα- και μάλιστα ένα σχέδιο νόμου, του οποίου η “αιτιολογική έκθεση” αποτελεί ένα απίστευτα προσβλητικό κείμενο για την Ομοσπονδία. Η ΕΠΟ έχει στείλει πολλές φορές στο υπουργείο αναλυτικά τις προτάσεις της για τα θέματα αυτά και έχει αγνοηθεί.
Τελειώνοντας, προσθέτουμε ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου της ως ανώτατης ποδοσφαιρικής αρχής στην Ελλάδα, έχει την ειλικρινή διάθεση να συνομιλήσει σοβαρά και υπεύθυνα με τον κ. υφυπουργό για το θέμα της αντιμετώπισης της βίας, καταθέτοντας πλήρεις και αιτιολογημένες προτάσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Το φαινόμενο της βίας δεν λύνεται με αφορισμούς, ούτε με υπουργικές διαταγές. Κάθε αλλαγή που σχετίζεται με την λειτουργία και οργάνωση του ποδοσφαίρου, πρέπει να επιχειρείται με την σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας και μέσω των Κανονισμών αυτής, και χωρίς να θίγεται η αυτονομία της.
Η Ε.Π.Ο. πάντα καλόπιστα διακείμενη, έχει την διάθεση να συνεργασθεί με την Πολιτεία και το αρμόδιο υφυπουργείο για την λήψη μέτρων που θα αντιμετωπίζουν συνολικά και στις σωστές βάσεις του το ζήτημα της βίας και όχι μόνο προτάσεων που περιορίζονται σε διοικητικά μέτρα αποτροπής».

Η επιστολή FIFA – UEFA
Θέση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο πήραν -μέσω επιστολής στον Στ. Κοντονή- και οι FIFA, UEFA με σαφώς πιο ήπιο ύφος σε σχέση με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Ως γενικό σχόλιο, οι FIFA και UEFA καλωσορίζουν κάθε πρωτοβουλία θέσπισης εθνικής νομοθεσίας με στόχο την εφαρμογή μέτρων που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας και ανάρμοστης συμπεριφοράς στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Πάντως, όπως ήδη επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο πλευρές, υπάρχουν αρκετές διατάξεις στο νομοσχέδιο, που και οι δύο διεθνείς Ομοσπονδίες θα ήθελαν να δουν να αλλάζουν, προκειμένου να διατηρηθεί η οργανωτική αυτονομία που γενικά αναγνωρίζεται στους φορείς διοίκησης του ποδοσφαίρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money