Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ




Το περασμένο Σαββατοκύριακο πήραμε δύο μαθήματα από τους αγώνες πρωταθλημάτων της Ένωσής μας.
Πρώτον: Μάθαμε πώς διαλύεται μια ομάδα από τον διαιτητή ενός αγώνα.
Δεύτερον: Μάθαμε πώς δεν διακόπτεται ένας αγώνας υποδομών με επεισόδια.

Στην πρώτη περίπτωση, ο έμπειρος διαιτητής Βαγγέλης Κορδολαίμης, το περασμένο Σάββατο στο παιχνίδι Γ’ κατηγορίας Συκαμίνου – ΑΕ Μενιδίου 1-2, διέλυσε την ομάδα του Συκαμίνου επειδή παίκτες και παράγοντες της ομάδας διαμαρτυρήθηκαν έντονα, μετά την λήξη του αγώνα.
Γιατί διαμαρτυρήθηκαν; Επειδή –κατά την άποψη των γηπεδούχων- ο διαιτητής απέτυχε στον πειθαρχικό έλεγχο του παιχνιδιού (οι περισσότεροι παίκτες του Συκαμίνου δέχθηκαν κίτρινη κάρτα στην διάρκεια του αγώνα), γιατί δεν κράτησε την ανάλογη καθυστέρηση ενώ σφύριξε την λήξη της αναμέτρησης καθώς το Συκάμινο έπαιζε την μπάλλα εντός της μεγάλης αντίπαλης περιοχής, κι επεδίωκε την ισοφάριση! Ακόμη, όπως μας επισήμαναν τοπικοί παράγοντες, οι αντιδράσεις και διαμαρτυρίες οφείλονταν στην ειρωνική (και πολλές φορές υβριστική) συμπεριφορά των διαιτητών έναντι των παικτών, παραγόντων και φιλάθλων του Συκαμίνου… Κατηγορούν τους διαιτητές για έλλειψη σεβασμού και αθλητικής παιδείας.
Ο διαιτητής θέλοντας να εκδικηθεί την ομάδα, μετά το τέλος της συνάντησης εξάντλησε την αυστηρότητά του, κι απέβαλε όσους είδε κοντά του…
Χαρακτηριστικά, έγραψε στο φύλλο αγώνα (που χρειάσθηκε πάνω από 40’ λεπτά της ώρας για να το συμπληρώσει): «Αφού τελείωσε το παιχνίδι και ο β’ βοηθός προσπάθησε να έλθει προς το κέντρο του γηπέδου όπου βρισκόμουν, ο ποδοσφαιριστής του Συκαμίνου Γαρυφάλλου, τον εμπόδισε να προχωρήσει, λέγοντάς του “είσαι άσχετος”. Στη συνέχεια ο ποδοσφαιριστής Τσαλιαγκός του Συκαμίνου, κινήθηκε απειλητικά προς τον β’ βοηθό, κόλλησε το πρόσωπό του στο πρόσωπο του βοηθού και του είπε: “Μαλ…., γιατί δεν το έδωσες; Είστε άσχετοι”. Του έβγαλα απευθείας κόκκινη κάρτα. Έπειτα, ένας όμιλος παικτών του Συκαμίνου, από τους οποίους κατάφερα να διακρίνω τους Γαρυφάλλου, Τσαλιαγκό και Σουβατζή, δεν μας επέτρεπαν να αποχωρήσουμε στα αποδυτήρια, βάζοντας τα χέρια και τα σώματά τους μπροστά μας. Στο σημείο αυτό ο Τσαλιαγκός μας είπε… (σ.σ. αναφέρει βρισιές). Πριν μπούμε στα αποδυτήρια, ο Τσαγκαράκης του Συκαμίνου, με απειλητικό ύφος μας είπε: “Να δούμε πώς θα φύγετε από εδώ”. Εκ παραδρομής δεν έγραψα ότι στο σημείο που ο Γαρυφάλλου εμπόδισε τον β’ βοηθό και τον αποκάλεσε άσχετο, τον απέβαλα με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Η μετακίνησή μας στο γήπεδο της Συκαμίνου έγινε με το ΙΧΕ (αναφέρει τον αριθμό), το οποίο σταθμεύσαμε στο πάρκινγκ του γηπέδου. Για οτιδήποτε ακολουθήσει μετά τις απειλές που δεχθήκαμε, θα επισυνάψω συμπληρωματική έκθεση»!
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Κορδολαίμης επέβαλε τον νόμο και την τάξη! Μόνο για έντονες -έστω- λεκτικές αντιπαραθέσεις (σύμφωνα με το Φ.Α. δεν υπήρξε βία, ούτε κάποια χειροδικία, παρά μόνο ένταση) από παίκτες φοβερά εκνευρισμένους, που μόλις είχαν χάσει ένα εντός έδρας αγώνα μεγάλης βαθμολογικής σημασίας και επιπλέον να αιωρείται η καταγγελία της ειρωνικής (στα όρια της υβριστικής) συμπεριφοράς των διαιτητών έναντι των παικτών, παραγόντων και φιλάθλων του Συκαμίνου, εφάρμοσε τον κανονισμό στην ακραία του μορφή (μέχρι και για το αυτοκίνητό του ανέφερε στο Φ.Α)! Πρέπει να φοβήθηκε πάρα πολύ από την συμπεριφορά των Συκαμινιωτών! Δεν εξηγείται διαφορετικά η συμπεριφορά του.
Έκανε, δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που δίδαξε στην ενημερωτική συνάντηση της περασμένης Δευτέρας τους διαιτητές της ΕΠΣΑΝΑ, ο εκπαιδευτής της ΕΠΟ Θανάσης Μπριάκος.
Ο έμπειρος κ. Κορδολαίμης, δεν αντιμετώπισε με την δέουσα προσοχή τον αγώνα της Γ’ κατηγορίας, κι έχασε στο τέλος τον έλεγχο της κατάστασης, τιμωρώντας με ακραία συμπεριφορά ολόκληρο τον σύλλογο ενός χωριού! Έτσι οδεύει προς διάλυση η ομάδα του Συκαμίνου, οι φίλαθλοι του οποίου κατηγορούν σήμερα τους διαιτητές για έλλειψη αθλητικής παιδείας και σεβασμού προς τον σύλλογο και το χωριό τους...
Φυσικά, έτσι, δεν πάει μπροστά ούτε το τοπικό ποδόσφαιρο ούτε η Ένωση.

Στην δεύτερη περίπτωση, ο διαιτητής Χρήστος Γκούβας, στον αγώνα πρωταθλήματος νέων Αρτέμιδος – Μάχης Μαραθώνος 2-2, το περασμένο Σάββατο στο γήπεδο Αγίας Μαρίνας, θέλησε να διακόψει το παιχνίδι λόγω επεισοδίων (μάλιστα την ώρα της διακοπής, προηγείτο η μία ομάδα με 2-0). Με την παρέμβαση «υπηρεσιακών παραγόντων» ο αγώνας συνεχίσθηκε, μετά παρέλευση μισής και πλέον ώρας που είχε γίνει η διακοπή. Ολοκληρώθηκε αφού απεβλήθησαν δύο παίκτες της Αρτέμιδος και ένας της Μάχης. Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση και συμπλοκή των παικτών των δύο ομάδων, γιατί έπαιζαν πολύ δυνατά και η «κλωτσοπατινάδα» έφθασε στην συμπλοκή! Η ανοχή του διαιτητή στα κτυπήματα (κι από τις δύο πλευρές) ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να εκτραχυνθεί η κατάσταση και να οδηγηθεί το ματς στην διακοπή. Στην έντονη αντιπαράθεση των παραγόντων των δύο ομάδων, κατά την διακοπή, επικράτησαν αυτοί που επικοινώνησαν με τον «έρημο» διαιτητή και του άλλαξαν την βούληση, ώστε να συνεχίσει το παιχνίδι!
Μπράβο τους… Έτσι, θα πάμε μπροστά!

* Δεν θα αναφερθούμε στο συμβάν του αγώνα Παλληνιακού – Εθνικού Ν. Μάκρης. Η διαμαρτυρία των φίλων του Παλληνιακού, τα λέει όλα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money